Clasa de literatura si teatru „Ex toto corde”

Trupa de teatru

Clasa de literatură si teatru a Centrului Cultural Local „Ion Vinea” poartă un nume adecvat: Ex toto corde.
De ce susținem acest lucru? Pentru că această expresie latinească înseamnă „din toată inima”, iar activitatea ce se desfășoară aici asa este făcută: din toată inima…
Statutul actual al clubului pentru copii si tineri „Ex toto corde” acela de clasă a Centrului Cultural Local a fost infiintat incepand cu data de 1 iulie 2007, după ce în anul scolar 2001-2002 profesoasa Ionela Cralevici, împreună cu sapte elevi ai Seminarului Teologic „Sfîntul Ioan Valahul”, cu binecuvântarea preotului profesor Emil Nedelea Cărămizaru, făcuse primul pas în alcătuirea unei trupe de teatru.
La început a fost trupa seminarului, mai apoi – trupa nimănui, sau, poate, doar a lor, a tinerilor care s-au adăugat la număr si la inimă.
Au repetat prin sufrageria profesoarei lor, prin parcuri, prin curți…
În aceste condiții – si cu costume croite din draperii vechi, din garderobe învechite ale mamelor – Ex toto corde a participat la Festivalul National de Teatru de la Buftea 4 ani la rînd: din 2001 pînă în 2005.
În 2002 au luat Premiul al treilea cu piesa „Hotul de mărgăritare”.
În 2005 – premiul pentru cea mai bună interpretare de rol secundar prin Crina Dora Brănistăreanu, în piesa „Pasărea Fericirii”.
În iunie 2007, directorul Centrului Cultural Local „Ion Vinea”, domnul Virgil Petanca, participa – alături de alte personalități ale culturii giurgiuvene – la festivitatea de premiere a Concursului National de Poezie „Petre Ghelmez”. Aici, aceeasi Crina Dora, laureată cu Marele Premiu, venise cu mama sa, adică cu această Ionela Cralevici care se tot juca de-a teatrul, si căreia domnul Petanca i-a adresat întrebarea : „Nu veniti, doamna profesoară, la Centrul Cultural să refacem clasa de literatură, să facem si teatru?”
Si a venit.
Între timp, „veteranilor” trupei – Anca Mihoci, Maria Vîlcan, Teo Vîlcan, Maria Popa – li s-au adăugat alti aproximativ 20 de copii si adolescenti.
În acest interval de mai putin de un an, clasa de literatură-teatru a organizat împreună cu clasa de muzică folk a Centrului cîteva spectacole: „Poezia toamnei”, „Adevărata Lumină”, „Cum e să fii îndrăgostit”, „Omagiul lui Eminescu”, „Primăvara si Ziua mamei”.
De asemenea, au pus în scenă scurte piese de teatru :
„Niște țărăncuțe” – cu care au participat la Festivalul Național „Niște țărani” din județul Olt;
„Pasărea fericirii” – cu care au participat la Festivalul Național „Joy Art” Brașov, unde „Felinărița” Miruna Savu a obținut Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină;
„Privighetoarea si trandafirul” la a cărei traducere în limba bulgară se lucrează în prezent în vederea participării la evenimentul romîno-bulgar „Primăvara giurgiuveană”
Pe tărîm literar, Crina Dora Brănistăreanu a mai obținut un premiu pentru poezie la Festivalul National „Mihai Eminescu” București și un altul, foarte important, pentru proză, la Festivalul Național „Alexandru Odobescu” Călărasi, unde a stabilit si o performantă: aceea de a fi singura elevă care a reusit să ia vreodată un premiu. La cele 26 de ediții anterioare premiile au fost adjudecate de medici, profesori, bibliotecari…
Ce conditii trebuie să întrunească un posibil nou membru al acestei clase?
Să iubească literatura, să-i placă să urce pe scenă, să „fure” din timpul dedicat odihnei sau „mess”-ului sau alergatului pe role si să-l dedice întrunirilor, repetitiilor, muncii destul de grele…
Să accepte că „arta cere sacrificii”
Și să facă toate acestea „ex toto corde”.

Un gând despre „Clasa de literatura si teatru „Ex toto corde”


  1. Buna ziua! Se desfasoara cursuri si activitati in perioada vacantei de vara? Sunt mama unei fete de 12 ani care ar fi incantata sa fie initiata in tainele literaturii si ale teatrului. M-ar interesa o testare in vederea unei colaborari.
    O zi buna!

Lasă un răspuns